List Otwarty do Księdza Proboszcza

Możliwość komentowania List Otwarty do Księdza Proboszcza została wyłączona

Drodzy Rodzice i Opiekunowie,

Poniżej znajdą Państwo list wysłany do Księdza Proboszcza. Prosimy o zapoznanie się z jego treścią.

BRADFORD 03.06.2019r.

LIST OTWARTY

WIELEBNY KSIĘŻE PROBOSZCZU

W nawiązaniu do emaila, którego otrzymaliśmy w sobotę 01.06.2019r. prosimy o wyjaśnienie co się zmieniło od naszego spotkania w dniu. 25.05.2019r. Decyzja, którą podjął Ksiądz z Prezesem Parafii wstrząsnęła rodzicami, uczniami, parafianami, a także Zarządem Polskiej Szkoły.

Na spotkaniu z Księdzem Proboszczem, Radą Administracyjną i Zarządem PSS, szczegółowo omówiliśmy problemy z jakimi boryka się szkoła. Podczas głosowania czy dać szansę na kolejny rok, głosowaniem 6:2 Rada Administracyjna Parafii wraz z Księdzem zdecydowała, że szkoła otrzymuje zgodę na kolejny rok działalności w budynku POK-u.  W budynku, który zakupiła Polonia wiele lat temu z myślą o szkole i seniorach.

W piątek wieczorem rozesłaliśmy listy do rodziców z tymi informacjami. Po chwili jeden z rodziców napisał, że Ksiądz Proboszcz wypowiedział nam umowę najmu, ale uznaliśmy to za kłamstwo, ponieważ po pierwsze –  jeśliby była taka decyzja, to zarząd szkoły byłby poinformowany przecież jako pierwszy, po drugie – nie taka była decyzja Księdza Proboszcza i Rady Administracyjnej na spotkaniu w sobotę 25.05.19 r. Nie ukrywamy, że jesteśmy  zaskoczeni emailem, od Ks. Proboszcza, w którym informuje nas Ksiądz, że wraz Prezesem Rady Administracyjnej podjęliście decyzję o wypowiedzeniu szkole najmu budynku POK. Szkole, która od ponad 30 lat ma siedzibę w POK-u. Szkoła jest miejscem integracji, zawsze dbaliśmy o dobry kontakt z parafią oraz innymi organizacjami. Przez ostatnie lata szkoła rozwijała się szczególnie dobrze, otrzymaliśmy wiele nagród, zwiększyliśmy liczbę uczniów. To spowodowało, że ktoś zapragnął przejąć szkołę. Grupa osób, która od dłuższego czasu atakuje szkołę ma informacje wcześniej niż osoby kierujące placówką. Wielu rodziców kontaktowało się stawiając pytanie o co chodzi , skąd te sprzeczności – nie umiemy tego wytłumaczyć. Jest nam przykro, że na sporach dorosłych cierpią dzieci.

Treść ogłoszenia jaka ukazała się w biuletynie, również nas zasmuciła, ponieważ to Zarząd szkoły został obarczony winą za konflikty oraz  niedotrzymanie umowy z Polską Misją Katolicką, pragniemy przypomnieć , że Ks. Proboszcz dał sygnał do rodziców, że nie trzeba płacić za szkołę, bo i tak będą mieć prawo głosu , to w konsekwencji doprowadziło do utraty płynności finansowej szkoły.  Zarząd Szkoły nie jest odpowiedzialny za spory, nie możemy dopuścić, aby grupa ludzi, która jest w zmowie, hejtuje, dzieli i obraża innych zniszczyła szkołę, ponieważ przejęcie się nie udało.

Prosimy o przedłużenie umowy najmu z Polską Szkołą Sobotnią w Bradford dla dobra uczniów, którzy od lat uczęszczają do szkoły, a teraz martwią się o przygotowanie do egzaminów. Zobowiązujemy się do uiszczenia czynszu, zaraz po otrzymaniu pieniędzy z czesnego. Liczymy na okazanie pomocnej ręki w tej trudnej sytuacja w jakiej znalazła się szkoła.

Zarząd PSS w Bradford

Tu możesz wyszukać wszystkie interesujące Cię informacje dotyczące szkoły, uczniów, nauczycieli. Znaleźć dokumenty, rozporządzenia oraz uchwały zarządu szkoły

Social Media

Zapraszamy na nasz profil na Facebook-u. Polub nas, a będziesz na bieżąco ze wszystkimi informacjami.

Newsletter

Zapisz się już dziś i bądź na bieżąco z informacjami. Już nie zapomnisz o zajęciach, pracy domowej swojego dziecka...